Det oppstod en feil i denne gadgeten

søndag 17. juli 2011

sven skriver gjesteinnlegg: om kråker.


I dag skal vi snakke om min favorittfugleart, kråkene.

Kråkeslekten, eller på latin, corvus, omfatter om lag førti forskjellige arter som er spredt over hele verden, med unntak av Sør-Amerika, der de har såpass mange andre kule dyr at de tydeligvis ikke trenger dem.

Her i Norge ser vi for det meste to arter: Den grå og svarte kråken, kjent hos oss bare som kråke, og internasjonalt som hooded crow, for å separere den fra kontinentale slektninger som er helt svarte, og ravnen, som også er helt svart. Forøvrig er også skjæren en nær slektning av kråke og ravn.

Kråkefamilien skiller seg fra de fleste dyr i det at de er utrolig inteligente. Kråker har en evne til å løse et stort spekter av praktiske problemer, lære av erfaring, lære av hverandre, lage mange forskjellige redskaper, og de er i besittelse av en utrolig god hukommelse. Mange lærde menn mener nå faktisk at kråker er merkbart smartere enn selv sjimpanser og gorillaer.

Noen kråker har for eksempel lært seg å bruke biler til å knekke nøtteskall for dem.  De finner seg en nøtt og setter seg på et passende sted hvor de har utsikt over et veikryss og venter. Når de blir rødt lys skynder de seg ned på veien og plasserer en nøtt på bakken, så flyr de opp, venter på grønt lys, lar en bil kjøre over nøtten deres og flyr ned og henter maten sin når det er rødt lys igjen.

En vittig forsker lagde også en automat som ga ut peanøtter når du puttet på småpenger og lærte noen få kråker hvordan man brukte denne. Kråker lærer også av hverandre, og etter en stund tjente han nok småpenger på automaten sin til at han hadde råd til å fylle på med nøtter og fortsatt gikk litt i overskudd. 

Kråker kan også, i likhet med pappegøyer og noen andre fugler, lære seg å etterligne lyder som vi mennesker lager - altså kan de utale noen enkle ord. Studier tyder tilogmed på at kråker ikke bare kan etterligne ord, men også til en viss grad klarer å sette de i sammenheng. 

Mennesker har gjennom tidene hatt et blandet syn på kråkefugler. De figurerer prominent i flere kulturers religion og mytologi. Odin hadde sine ravner, Hugin og Munin, som fløy over Midgard og brakte Allfaderen nyheter. Det var også vanlig for vikinger og nordiske konger å bære en ravn på våpenskjoldene sine.  Kråken er også assosiert med den keltiske krigergudinnen Morrigan, og  kråker og ravner dukker opp i alt fra gresk mytologi til buddismen, ofte i roller som henspiller på deres intelligens, antatte visdom eller deres rolle i sammspillet mellom liv og død.

Samtidig er det mange som har hatet og fordømt kråkerfamilie, mest av alt på grunn av deres i vårne øyne uheldige farge, det faktum at de er åtseletere og deres rolle i gammel hedensk tro. Mange steder har også kråker og ravner vært sett på som et dårlig varsel for fremtiden, igjen på grunn av deres rolle som åtseletere og det at de assosieres med døden.

Til slutt må det sies at kråker har vist at de kan kjenne igjen enkeltmenneskers ansiktstrekk og huske hvordan de ser ut, og er i stand til å formidle til hverandre hva slags menneske det er som tusler nedover gata. Så er du slem mot en kråke kommer alle kråkene i byen din til å få vite hva for et monster du er.hvis noen av dere andre fine kunne tenke dere å skrive et gjesteinnlegg i bloggen, gi lyd, skriv kommentar eller send mail og fortell. ikke vær redd, og ikke tro at du ikke har noe interessant å si. mange tror det om seg selv, og som oftest tar de veldig feil. ~ kjersti

4 kommentarer:

  1. Ååh, jeg elsker kråker! De er så sykt kule og smarte og ah! Jeg er helt forelsket i dem.

    SvarSlett
  2. kråker er fantastiske!!

    SvarSlett
  3. Åh, ramner e so utruleg fine! Det e ei sånn eiga stemning med det når ein går tur om vinteren eller våren og e i nærleiken av ei fonn, ogso høyrer du eit ramneskrik inimellom alle kråkene.

    SvarSlett