Det oppstod en feil i denne gadgeten

mandag 17. oktober 2011

ti ting du kanskje ikke visste om spekkhoggere.


spekkhoggere tilhører delfinfamilien og er de største dyrene vi kjenner til innenfor denne gruppen.

gjennomsnittsalderen for hanner regnes til omlag tredve år, mens hunner i gjennomsnitt blir ti år eldre. enkelte hanner har blitt så gamle som seksti år, og noen hunner har levd hele åtti år.

en nyfødt spekkhoggerkalv er varmt gul til blekrød på de lyse kroppfeltene der voksne dyr er hvite. denne fargen blekner gradvis til hvitt i løpet av dieperioden.

fordi pusting ikke er en automatisk prosess hos hvaler må de til enhver tid være ved bevissthet, må spekkhoggere, slik som andre delfiner, hvile en hjernehalvdel av gangen, mens den andre styrer åndedrettet.

der store deler av verden har skydd disse hvalene og kalt dem drepelystne og aggressive, har indianerne på vestkysten av nord-amerika hatt et helt annet forhold til spekkhoggeren. de har en viktig plass i totem og muntlige historier og ble høyt respektert; i mange stammer var det tabu å skade spekkhoggere, da det ville bringe ulykke. en historie viser til et rituale der unge indianere utviste tapperhet ved å padle opp til en gruppe hvilende spekkhoggere og løpe over ryggen på dem før de kunne rekke å dykke.

spekkhoggere har svært tynn og følsom hud, og fysisk kontakt er en viktig del av det sosiale samkvemmet. særlig i forbindelse med lek skjer det at de stryker hverandre med ryggfinnen og loffene, eller gnir seg mot hverandre.

strømmene fra båtpropeller er noe spekkhoggere er veldig glad i, og det er vanlig å se dyrene følge i boblestrømmen som dannes bak båter.

ettersom spekkhoggere har dårlig fargesyn, men er følsomme for kontraster, hender det at de svømmer opp ned på bare noen meters dyp for å få øye på silhuettene fra andre pattedyr, fugler eller fisk mot den lyse havoverflaten.

en av jaktmetodene til disse dyrene går ut på å omringe en stim med sild og samle dem til en tett "ball" som så tvinges opp mot overflaten (dette gjør de ved å vise frem den hvite buken og blåse luftbobler), før de slår fisken med halen, så hardt at de besvimer og kan spises en etter en i fred og ro.

snubler du noengang over en spekkhoggerkalv eller tre vil de sannsynligvis reagere veldig positivt på plystring. mange spekkhoggere (voksne også) liker lyden, og vil gjerne vise seg frem for og leke med den som lager den.

10 kommentarer:

 1. "spekkhoggere har svært tynn og følsom hud, og fysisk kontakt er en viktig del av det sosiale samkvemmet. særlig i forbindelse med lek skjer det at de stryker hverandre med ryggfinnen og loffene, eller gnir seg mot hverandre."
  Åååh, fint! Eg har alltid vore glad i spekkhoggarar, dei er så vakre. Takk for ny lærdom. :)

  SvarSlett
 2. Jeg har alltid vært glad i dyr som delfiner og spekkhoggere, så jeg syntes dette innlegget var superfint (som alle dine innlegg er, men dette var spesielt fint <3)

  SvarSlett
 3. Ekstra stort hjarte på punkt åtte og ti^^,

  SvarSlett
 4. jeg visste faktisk ikke at spekkhoggere kunne være så fine og interessante dyr, så takk for fin informasjon. punkt nr 6 aww <3

  SvarSlett
 5. //hjerte på deg <3 du er også psychovakker, jeg er litt småforelsket i ansiktet ditt siden du er så søt og fin. og så er du veldig, veldig sterk som går gjennom så mye uten å gi opp.

  SvarSlett
 6. åh fint fint innlegg! jeg er overgjennomsnittlig interessert i sånne rare små fakta, og det er bare de jeg pleier å huske. så dette er nå klistret fast på hjernen.. hmm..

  SvarSlett
 7. Du skriver så vakkert. Elsker bloggen din <3

  SvarSlett
 8. Fintfintfintfint. Elsket dette.

  SvarSlett
 9. made. my. day.

  jeg håper å få dykket med spekkhoggere en dag. må bare finne seriøse aktører som holder avstand og ikke plager dem og sånn.

  SvarSlett
 10. Åååh, spekkhoggere! De er så finfinfine!

  SvarSlett